Как да таргетирате правилната аудитория за вашия бизнес в социалните мрежи

Социалните мрежи се превърнаха в мощен инструмент за всеки един бизнес, който иска да взаимодейства пряко със своята аудитория. Ефективността на маркетинга в социалните мрежи (SMM) обаче зависи от един ключов фактор: таргетирането на правилната аудитория.

Без наличието на прецизно таргетиране всичките ви усилия (и средства) ще бъдат пропилени върху незаинтересувани потребители. Това на своя страна би довело да лоша активност и ниска възвръщаемост на инвестицията.

За да не се достига до това е важно първо да проучите коя е правилната аудитория за вашия бизнес спрямо това, което предлагате. Или накратко да си отговорите на въпроса: Кой би се заинтересувал от продуктите/услугите, които предлагам?

В настоящата тема ние от агенция за дигитален маркетинг Metrix Digital ще ви помогнем да се насочите към вашата правилна таргет аудитория чрез експертни съвети и ще ви кажем как да взаимодействате с нея – ефективно и успешно.

Какво е таргет аудитория в социалните мрежи?

Таргет аудиторията за бизнеса представлява съвкупност от специфична група потребители, към която е насочено определено взаимодействие. Всички те са склонни да бъдат заинтересовани от продуктите/услугите, които предлагате.

Характерно за таргет аудиторията е, че често обединява хора с подобни характеристики, като възраст, местоположение, интереси, начин на живот и т.н.

Защо е важно да знаете коя е вашата правилна таргет аудитория?

За да бъде ефективна рекламата в социалните мрежи, тя трябва да бъде насочена към точната публика. Ето кои са основните предимства от таргетирането на правилната аудитория:

 • Пестите финанси чрез директно взаимодействие с правилните потребители

Насочването на рекламата към правилната аудитория идва с реални шансове за действие от тяхна страна. Те биха се заинтересовали от това, което предлагате, което на своя страна ще ви донесе по-бързо търсения резултат, спестявайки ви финансови средства от допълнително пускане на рекламни кампании.

Едва ли бихте купили цял магазин, ако целта ви е да впечатлите само един човек, нали? По същия начин стоят нещата и с таргетирането на аудиторията в социалните мрежи.

 • Разполагате с по-добър фокус върху потенциалните купувачи

Таргетирането на правилната аудитория в социалните мрежи ще ви позволи да се фокусирате изцяло върху потребители, които са склонни да взаимодействат с това, което предлагате, без да скролнат и продължат надолу.

Правилната аудитория спира, чете, коментира, споделя и е много по-вероятно да се превърне във ваш потенциален клиент.

 • Повече възможности за създаване на персонализирано съдържание

Когато познавате своята аудитория е по-лесно да създавате интригуващо съдържание и да персонализирате офертите си. Това ниво на взаимодействие е способно да накара потребителите ви да се чувстват оценени, което на своя страна би довело до действие – покупка, абонамент и превръщане в лоялен клиент, който се възползва редовно от това, което предлагате.

Как да таргетирате правилната аудитория в социалните мрежи?

Готови ли сте да откриете правилната аудитория за вашия бизнес? Ние от Metrix Digital подбрахме 9 стъпки за да ви помогнем с процеса.

 1. Дефинирайте понятието за „идеалния клиент“

Първата стъпка, необходима за таргет на правилната публика е ясно да определите кой точно е вашия хипотетичен идеален клиент. Този процес включва детайлна репрезентация на желания кандидат, базирана на маркетингово проучване и реални данни от списъка с вашите настоящи купувачи.

Важно е да вземете предвид следните фактори:

 • Демографски – пол, възраст, образование, доходност, заетост, местоположение;
 • Психографични – хобита, интереси, поведение, начин на живот;
 • Поведенчески – отношение към покупките, наличие на лоялност към даден бизнес или бранд, активност в онлайн пространството;

Разбирането на всеки от горепосочените аспекти ще ви помогне в разработването на подходяща маркетингова стратегия и реклама в социалните мрежи, които резонират с нуждите на вашата аудитория и нейните предпочитания.

 1. Анализирайте настоящите си клиенти

Анализът на настоящите ви клиенти ще ви помогне в идентифицирането на общи характеристики и поведения. Инструменти като Google Analytics, клиентски проучвания и анализи в социалните мрежи могат да ви предоставят изчерпателна и полезна информация.

Това, което трябва да търсите е повторения в данните – демографски прилики, съвпадения по интереси и тип взаимодействия. По този начин ще можете да определите по-детайлно характеристиките на потенциалните си купувачи.

Разбирането на настоящите ви клиенти е най-добрия начин да се насочите към бъдещи такива.

 1. Открийте коя е най-подходящата платформа спрямо правилната аудитория

Отделните социални мрежи привличат различни потребители, в зависимост от техните предпочитания и интереси. Освен това и начините за споделяне на съдържание са различни.

Нека да разгледаме особеностите на най-популярните от тях:

 • Facebook – Широкообхватна мрежа, подходяща и за по-възрастна аудитория, с разнообразни интереси;
 • Instagram – Популярна сред по-младата аудитория, високовизуална и най-ефективна за бизнеси в сферата на лайфстайла и модата;
 • TikTok – Силно популярна сред новите поколения, с високовизуално, привлекателно и креативно съдържание;

Важно е да определите коя точно социална платформа е най-често посещавана от вашата аудитория.

Нашите експерти по дигитален маркетинг ви съветват след като я откриете да насочите усилията си към нея. По-добре е да бъдете високоефективни в точно определена платформа, отколкото да разпръсквате средства във всички, без ясна насоченост.

 1. Използвайте инструментите за анализ, които социалните мрежи предоставят

В много от популярните социални мрежи ще откриете инструменти, предоставящи подробен анализ относно поведението и нивото на взаимодействие с потребителите. Този анализ може да ви помогне с проследяването на полезна информация, включително: достъпност, брой кликвания, харесвания, споделяния и т.н.

Информацията от инструментите за анализ на социалните мрежи е най-добрия помощник в определянето на правилната стратегия. Важно е тя да съответства на поведението на вашата аудитория.

 1. Използвайте инструментите за разширено таргетиране

Социални мрежи като Facebook и Instagram предоставят достъп до разширени опции за мониторинг над рекламите. Те са доста полезни в идентифицирането на точно определени изменения в поведението на аудиторията, тъй като таргетират по различни начини:

 • Facebook и Instagram – Таргетират по местоположение, възраст, пол, интереси и поведение онлайн;
 • TikTok – Таргетира по демографични фактори, интереси и устройства;

Използването на тези допълнителни опции може да ви бъде от полза в предоставянето на персонализирано съдържание, насочено към правилната аудитория.

 1. Отделете необходимото време в създаването на качествено съдържание

Създаването на въздействащо и релевантно съдържание е ключът към успешното уславяне и задържане на вниманието. Адресирайте съдържанието на своите реклами и постове във социалните мрежи, така че то да съвпада с нуждите, интересите и точките на взаимодействие с правилната аудитория.

Metrix Digital ви съветва да използвате смесен тип съдържание, включително:

 • Информативно – разработка на блог постове, гайдове и туториали, с висока стойност за потребителите;
 • Забавно – видеа, мемета и истории, които забавляват и взаимодействат с аудиторията;
 • Промоционално – намаления, оферти и разработка на нови продукти/услуги, които провокират продажби;
 • Потребителски насочено – постове, които подтикват аудиторията към харесвания, коментари, споделяния и взаимодействие с вашата страница или сайт;

Разпределянето на съдържанието ще ви помогне в поддържането на заинтригувана и готова за действие съвкупност от потребители.

 1. Помислете за инфлуенсър маркетинг

Инфлуенсър маркетингът може да бъде ефективен начин да достигнете до таргетираната аудитория по-бързо. Работата с инфлуенсъри, следвани от правилната за вашия бизнес група потребители може да ви помогне да разширите достъпа си до повече потенциални клиенти.

За да бъде ефективен инфлуенсър маркетингът е необходимо да се обърне по-специално внимание върху поведението на неговите последователи.

 1. Не забравяйте да взаимодействате с вашата аудитория

Комуникацията в социалните мрежи е двупосочна дейност, която изисква високо ниво на ангажираност и от ваша страна. Отговаряйте на коментари, съобщения и споменавания навреме и изчерпателно. Окуражавайте провеждането на дискусии чрез публикуването на въпросници и анкети. Участвайте в лайфове и комуникирайте директно с потребителите.

Изграждането на общност около вашия бизнес стимулира лоялността и води до по-добро споделяне и привличане на нови потенциални клиенти.

 1. Бъдете готови за нови промени

Социалните мрежи са непрекъснато променяща се среда. Това се отнася най-вече за поведението на потребителите. Ние от агенция за дигитален маркетинг Metrix Digital съветваме всеки собственик на бизнес, който рекламира в социалните мрежи да следи редовно представянето на кампаниите си. Важно е да бъдете в крак с най-новите трендове и промени в алгоритмите.

Нашите експерти ви съветват да бъдете гъвкави и да адаптирате стратегията си, така че тя да отговаря на интересите на вашата аудитория. Гъвкавият подход ще ви позволи да останете значими и да поддържате силна връзка с потребителите.

Накратко за таргетирането на правилната аудитория в социалните мрежи

Всяко действие в социалните мрежи е безполезно, ако не бъде насочено към правилната група от потребители. Ние от Metrix Digital акцентираме върху таргетирането на правилната аудитория за вашия бизнес, която е много по-вероятно да бъде заинтересована и да взаимодейства с това, което предлагате.

Социалните мрежи крият необятни възможности за популяризиране на бизнеса. Агенция за дигитален маркетинг Metrix Digital е тук за да ви свърже с потенциалните клиенти и да ви помогне да растете. Свържете се с нас за безплатна консултация.

Metrix Digital

Агенция за дигитален маркетинг, специализирана в маркетинг на ефективността и постигане на възможно най -висока възвръщаемост на инвестициите за нашите партньори.
Ние можем да ви помогнем успешно да продадете вашия продукт онлайн, като обхванете всички съответни канали за изпълнение.

Искате ли екипът ни да се погрижи?

Свържете се с нас.

Искате ли екипът ни да се погрижи?

Разкажете ни за вашия бизнес още днес.